A STUDY OF CLIMATE CHANGES IMPACT ON THE QUANTITIES OF WATER USED FOR IRRIGATION

Document Type : Original Article

Author

Lecturer of Irrigation and Hydraulics Faculty of Eng., Al-Azhar University, Egypt

Abstract

The assessment of water needs is one of the key elements in the development of the water budget Which is a very important issue in the field of irrigation. Assessing the water needs is the first essential step to develop future development plans and planning the strategic planning of irrigation projects. This paper presents a study on the irrigation water needs and the impact of climate change on the quantities of water used for irrigation. This study was conducted on three crops in Marsa Matrouh, which are banana, sweet pepper and potato.  The method used to do so is “Cropwat” based on some input information such as climate, rain, crop, soil and crop pattern for the study area. The Penman-Monteith method was used to estimate ETo was calculated with the following basic data temperature,  humidity, sunshine and wind speed. In this study, crop coefficients (Kc) were applied to different growth stages of crops (banana, sweet pepper, and potato) to control and estimate actual evaporation ETc through the through a water balance of the irrigation water requirements (IR). The results showed the annual (ETo) was estimated at 1109.6 mm. The lowest daily value of ETo of 1.37 mm, was observed in December month, while the highest value 4.51 mm was observed in June. One of the factors that affect the increase in evapotranspiration (ETo) and thus the irrigation needs is temperature, as it has a great direct impact on plants. An important factor in the occurrence of soil moisture is precipitation, as this process plays a major role in increasing crop productivity. Through The crop evapotranspiration ETc and the crop irrigation requirements calculations, irrigation projects can then be scheduled in different seasons for water use efficiency based on these results. The net irrigation demand, the gross irrigation demand and irrigation interval for the various crops grown have been computed. In this paper, the author briefed using CR+OPWAT 8.0 to assess the water needs and provide general guidance to produce three kinds of crops banana crop, sweet pepper crop, and potato crop, all in Ma-trouh Governorate located in the north coast in Egypt.
 
يعتبر تقييم الاحتياجات المائية أحد العناصر الأساسية في تطوير الميزانية المائية وهي قضية مهمة للغاية في مجال الري ، وتعد الخطوة الأساسية الأولى لتطوير خطط التنمية المستقبلية والتخطيط الاستراتيجي لمشاريع الري. يقدم هذا البحث دراسة عن احتياجات مياه الري وتأثير تغير المناخ على کميات المياه المستخدمة للري. أجريت هذه الدراسة على ثلاثة محاصيل بمحافظة مرسى مطروح وهي الموز والفلفل الحلو والبطاطس. الطريقة المستخدمة للقيام بذلک هي "Cropwat" بناءً على بعض المعلومات مثل المناخ والمطر والمحاصيل والتربة ونمط المحاصيل لمنطقة الدراسة. تم استخدام طريقة Penman-Monteith لتقدير وحساب  ETo باستخدام البيانات الأساسية درجة حرارة ، والرطوبة ، وضوء الشمس وسرعة الرياح ، تم تطبيق معاملات المحاصيل (Kc) على مراحل النمو المختلفة للمحاصيل (الموز والفلفل الحلو والبطاطس) لحساب  التبخر الفعلي ETc  من خلال التوازن المائي لمتطلبات مياه الري. أظهرت النتائج أن (ETo) السنوي قدر بـ 1109,6 ملم. لوحظ أدنى قيمة يومية لـ ETo عند 1,37 ملم ، في شهر ديسمبر ، بينما لوحظ أعلى قيمة 4,51 ملم في يونيو. من العوامل التي تؤثر على زيادة التبخر النتح (ETo) وبالتالي احتياجات الري هي درجة الحرارة ، وايضا تعتبر الأمطار من العوامل المهمة في حدوث عملية  رطوبة التربة ، حيث تلعب هذه العملية دورًا رئيسيًا في زيادة إنتاجية المحاصيل. بناءً على النتائج من خلال ETc وحسابات متطلبات ري المحاصيل ، يمکن بعد ذلک جدولة الري  وتحديد الفترات بين الريات. في هذا البحث  تم استخدام  CROPWAT 8.0 لتقييم الاحتياجات المائية ومدي تأثير التغيرات المناخية عليها وتقديم إرشادات عامة لإنتاج ثلاثة أنواع من محاصيل الموز ، الفلفل الحلو ، البطاطس ، وکلها في محافظة مطروح منطقة الدراسة  الواقعة في الساحل الشمالي في مصر.

Keywords

Main Subjects